Літо!!! Найпрекрасніша пора. Відпустка, відпочинок, оздоровлення. І діти, і дорослі набираються сил на цілий рік. Але на жаль літо – це і сприятливий сезон для кишкових інфекцій. Напевно, не знайдеться на планеті Земля жодної людини, яка в тій чи іншій мірі не страждав від цієї напасті, їм піддаються всі без винятку вікові категорії.
Здавалося б, у сучасних умовах медицина, так і населення, знають про кишкових інфекціях дуже багато. Але чому ж і зараз так багато людей хворіє, і навіть помирає від цих недуг? Тільки за останній місяць на нас обрушився тайфун інформації по цій темі. Ми уважно стежимо за повідомленнями. Пакистан, Афганістан, Гаїті – здавалося б далекі від нас країни, де страждають і вмирають від найнебезпечнішого в світі карантинного захворювання. Але і в самій Україні виникла ця ж інфекція. Холера — гостра кишкова інфекція, що спричинюється холерними вібріонами. Вона провокує швидку втрату рідини в людському організмі, супроводжується гострою блювотою і призводить до смерті. Передається через брудну воду і їжу. Відноситься до особливо небезпечних, карантинних інфекцій, здатна викликати епідемії, пандемії. У різні періоди історії людства ця страшна хвороба спустошувала цілі території. Остання велика епідемія холери спостерігалася восени-взимку минулого року в Гаїті. Жертвами інфекції стали більше 3 тис. чоловік, а загальне число хворих перевищило 200 тис. В СРСР холеру виявляли двічі: в 1965 році інфекція проникла з Афганістану в Каракалпакию і Узбекистан. А в 1970 році спалахи захворювання відзначалися в Астрахані, Керчі та Одесі. Вдалося зараз локалізувати і ліквідувати вогнище холери на півдні нашої країни, в Маріуполі. Не пошириться ця небезпечна зараза на інші території.
А що ж відбувається в Німеччині і ряді інших регіонах Центральної та Північної Європи. Населення благополучної країни з високорозвиненою медициною мало не в паніці від спалаху кишкової інфекції. Причому, навіть найбільш досвідчені фахівці, озброєні найсучаснішими лабораторіями не можуть з 100% вірогідністю відповісти на питання. Чому виникла інфекція? Де її коріння? Виділений збудник — ентерогеморагічна Escherichia coli, штам O104:H4, вказують (але дуже невпевнено) на можливі фактори передачі – овочеві бобові культури рослинного світу. Але де джерело інфекції, звідки взялася небезпечна бактерія-мутант...
Що ж таке кишкова інфекція? До кишкових інфекцій відноситься значна група захворювань, кожне з яких – заразне, і всі вони, в першу чергу, завдають шкоди травному тракту. Викликати інфекцію можуть віруси, бактерії, а також продукти їх життєдіяльності (токсини), найпростіші. Проникає в організм людини збудник через рот – разом із зараженими продуктами харчування, водою, через брудні руки, з обсемененной мікробами кухонного посуду, столового посуду і т. п. Існує понад 30 видів кишкових інфекцій. Звичайно ж, кишкові інфекції входять в Міжнародну класифікацію хвороб 10-го перегляду (МКБ-10), де вони винесені в окремий блок. Кишкові напасті розрізняються по тяжкості протікання і швидкості лікування. Наприклад, стафілококова інфекція відносно швидко виліковна, в той час як холера — дуже небезпечне і тяжелопротекающее захворювання.
Як показує епідеміологічний аналіз, кишкові інфекції належать до сезонних захворювань, пік яких припадає на літній період. Чому ж саме влітку? Причин багато. Влітку не тільки людина «ніжиться на сонечку». Для мікроорганізмів теж наступає період благодаті. Висока температура дає можливість деяким мікробів (включаючи і патогенні) не тільки виживати, але і розмножуватися в навколишньому середовищі – питній воді, воді річок, озер і навіть морів. Дрібні місця, з добре прогревшейся водою можуть таїти в собі навіть збудника холери.
Саме з метою своєчасного виявлення цього збудника, попередження виникнення інфекції, фахівцями санепідслужби проводиться лабораторний моніторинг води з весни і практично до глибокої осені, у т. ч. в місцях, спеціально призначених для купання.
Ми самі допомагаємо мікробам «краще жити». Як? Забуваючи, що продукти потрібно зберігати в холодильнику, а у швидкопсувних – обмежений термін споживання, навіть якщо вони перебували в умовах холоду, адже ознаки псування спочатку практично непомітні. Влітку, особливо в спеку, ми частіше п'ємо не кип'ячену воду прямо з під крана або навіть з джерел. Влітку, що абсолютно природно, ми споживаємо багато свіжих фруктів і овочів. Тільки ось, ретельно вони вимиті водою і якої якості. Знезаражуємо ми в дійсності овочі, зелень, фрукти. Чи замислюємося ми над своєю безпекою, купуючи м'ясо, яйця або молочні продукти і навіть готові страви на стихійному ринку, на пляжі. Завжди, навіть якщо виникають сумніви щодо якості продуктів, просимо показати продавця сертифікат, звертаємо увагу на санітарно-гігієнічні умови в місцях торгівлі і громадського харчування.
Саме влітку з'являється величезна армада комах — переносників кишкових інфекцій (на тілі тільки однієї мухи знаходили до 10 мільйонів мікробів). А ще багато хто з нас піддають свій організм диким струсів, переміщаючись влітку з одних кліматичних умов в інші. Адже саме так ми поступаємо прагнучи відпочити біля морів. Імунна система не витримує. Це вже потім, як мінімум через 2 тижні, коли проходить період адаптації, ми зміцнюємо свій організм.
Влітку ми п'ємо більше води, яка розбавляє шлунковий сік, послаблюючи його захисну дію.
Допомагаємо ми мікробам і тим, що періодично так, без будь-яких лікарських призначень приймаємо антибіотики. В результаті отримуємо стійкі штами збудників інфекцій. Саме в результаті мікробної селекції, як припускають вчені, нешкідлива кишкова паличка, представник нормальної мікрофлори кишечника людини і тварин, яка виділяється в значних кількостях з продуктами життєдіяльності, перетворилася в «злісного монстра» — ентерогеморагічну Escherichia coli штам O104:H4. І цього «монстра» зараз боятися Європа, так і весь цивілізований світ. Бактерія відрізняється особливою «живучістю». Безперешкодно минаючи кисле середовище шлунка, вона осідає на стінках кишечника, виробляючи отруйні для організму людини токсини. Лікарі поки мало що можуть протиставити руйнівній дії цієї палички на організм. Наслідки можуть бути найсумнішими.
Невже ми не захищені?
Правила профілактики дуже прості і доступні:
– проведення систематичного контролю над водними джерелами і водопостачанням;
– ретельне очищення та дезінфекція місць загального користування, вигрібних ям, смітників;
– боротьба з мухами;
– здійснювати санітарний контроль продуктів харчування;
– дотримуватися правил особистої гігієни та належного приготування їжі мити руки з милом перед прийомом і приготуванням їжі, годуванням дитини, після відвідування туалету, після роботи на садовій ділянці, а також застосування для цих цілей антисептиків, особливо в дорозі, при невпевненості в якості води. яка використовується і т. п. ;
– застосування для знезараження рук (гігієнічна антисептика) на підприємствах харчової промисловості, громадського харчування, торгівлі спеціально призначених для цього антисептиків, як більш надійних;
– овочі, ягоди (включаючи кавуни) та фрукти ретельно мити перед вживанням, а ще більш надійно (особливо в осередках кишкової інфекції) — продезінфікувати;
– при покупці м'ясних і молочних продуктів треба звертати увагу на термін придатності;
– зберігайте сире м'ясо і рибу окремо від готових страв у холодильнику;
– оберігайте від забруднення продукти, які вживають без теплової обробки (сир, сметану, хліб та ін );
– не вживайте в їжу некип'яченого молока;
– намагайтеся вживати тільки свіжоприготовану їжу, салати зі свіжих овочів зберігайте не більше декількох годин;
– не носіть хлібобулочні вироби і фрукти в одній сумці;
– не вживайте в їжу недожаренним яєчню, сирі яйця, яйця некруто, а краще помити їх і навіть продезінфікувати, перед тим як покласти в холодильник;
– не купатися в незнайомих, спеціально відведених та предначначенных для цього місцях.
Дуже важливу роль у попередженні та розповсюдженні кишкових інфекцій відводять і заходів по знезараженню предметів зовнішнього середовища — дезінфекції. Осередкова дезінфекція дуже схожа на профілактичну (коли хвороба ще не виникла), але має свої особливості. Вибирати і використовувати дезінфікуючі засоби необхідно з урахуванням збудника інфекції. Адже серед них мають місце представники, які дуже стійкі до факторів зовнішнього середовища, в т. ч. до дезінфектантів. Приклад таких патогенних агентів — збудники ентеровірусних кишкових інфекцій. Або ж, при проведенні дезінфекції в осередках холери. Таблиці, викладені в Методичних рекомендаціях щодо застосування дезінфікуючих засобів при бактеріальних інфекціях, відображають режими застосування, що забезпечують знищення мікроорганізмів на 99,99%, що цілком припустимо і рекомендовано фахівцями при проведенні профілактичної дезінфекції. Але, при особливо небезпечних інфекціях повинна бути впевненість у 100% знищення збудника, напевно, навіть самих мізерних залишків. Поэтому применять можно и нужно дезинфицирующие средства, которые прошли проверку на специальных штаммах микроорганизмов, имеют разработанные режимы применения в очагах особо-опасных и карантинных инфекций.
Ну а руки все таки надежнее обеззараживать антисептиками. Микробы погибают точно, воду использовать не нужно, поэтому и сомнения в ее качестве отпадают, да и кожа сохраняется лучше, что подтверждено и практикой, и научными исследованиями.
А овощи, фрукты, зелень, яйца при необходимости, тоже можно дезинфицировать, но только специально предназначенными для этого средствами.
Пить безопаснее гарантированно обеззараженную воду, используя для этого либо кипячение, либо разрешенный дезинфектант. Даже бутылированная вода, купленная в неизвестном до этого Вам магазине может быть небезопасной, поскольку ее часто фальсифицируют.
Профилактика может показаться слишком простой и очевидной, тем не менее, раз кишечные инфекции атакуют, значит, она не столь эффективна, как могла бы быть.
Лето! Радость детворе и взрослым. А серьезный подход к мерам профилактики «летних» инфекций поможет избежать неприятностей, сохранить здоровье и хорошее настроение.
Валентина Малюга
Лікар-епідеміолог ТОВ Лаверна