Кошик
74 відгуків

Дезінфекція транспорту в Україні

Дезінфекція транспорту в Україні

Дезінфекція транспорту в Україні регламентується:

Санітарні правила для підприємств продовольчої торгівлі №5781-91 від 16.04.1991;

Про затвердження Державних санітарних норм та правил «Транспортування продовольчої продукції залізничним, повітряним та водним транспортом»

№ 175; прийнятий: 20-04-2005; чинний

Про затвердження Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні

Міністерство транспорту України (Мінтранс)

Наказ № 363 від 14.10.1997

ДЕЗІНФЕКЦІЇ ПІДДАЄТЬСЯ:

транспорт, призначений для перевезення харчових продуктів;
санітарний транспорт після перевезення інфекційних хворих (машини швидкої медичної допомоги);
транспорт, призначений для перевезення трупів (катафалки);
транспорт після перевезення побутових (сміттєвози) і медичних відходів;
придбаний уживаний транспорт.
Санітарна обробка здійснюється спеціалізованими підрозділами закладів державної санітарно-епідеміологічної служби України на відповідному виді транспорту, а також суб'єктами підприємницької діяльності за наявності ліцензії Міністерства охорони здоров'я України на проведення дезінфекційних робіт (крім робіт на об'єктах ветеринарного контролю) та акредитованих в установленому порядку Міністерством охорони здоров'я України.

Очищення, миття і санітарна обробка транспортних засобів повинна здійснюватися у спеціально виділених місцях, у спеціальних мойных блоках, на вантажних фронтах або в місцях завантаження.

Особи, які здійснюють санітарну обробку транспорту, проходять медичне обстеження у відповідності з чинним законодавством.

На період проведення санітарної обробки транспортного засобу повинно бути забезпечено виконання правил техніки безпеки та дотримання вимог екологічної безпеки.

Факт проведення санітарної обробки транспортного засобу посвідчується довідкою. Довідки надаються установами, які проводять санітарну обробку, та повинні містити таку інформацію: найменування установи, яка справляла санітарну обробку; номер та термін дії ліцензії; вид транспортного засобу, який проходив обробку, його номер; найменування вантажовідправника або вантажовласника, з яким укладено договір на проведення санітарної обробки транспортного засобу, його адреса, інші реквізити; вид продовольчої продукції, яку передбачається перевозити транспортним засобом; дата проведення санітарної обробки транспортного засобу та назви засобів, що використовувались; підпис відповідальної особи та печатка організації.

Забороняється перевезення продовольчої продукції транспортними засобами, які не відповідають санітарним нормам.

Не допускається транспортування продовольчої продукції транспортними засобами, на яких раніше перевозилися отрутохімікати, бензин, газ та інші отруйні речовини та ті, що мають сильний запах, а також разом з непродовольчими товарами.

Миття і обробка транспорту, призначеного для перевезення харчових продуктів, повинні здійснюватися в автогосподарствах.

Режим санітарної обробки харчового транспорту:

а) прибирання кузова і кабіни виконується з допомогою щіток, віників або пилососа;

б) зовнішня мийка кузова автомобіля — лужною водою (температура води 35-40 гр.C), з подальшим обполіскуванням водою зі шланга;

в) мийка внутрішньої поверхні автомобіля проводиться щітками, миючим розчином (температура розчину 55-60 гр.C) або механічним способом з шлангів водою під тиском 1,5 атм. при температурі 65-70 гр.C протягом 2-3 хвилин;

г) після миття миючими розчинами внутрішня поверхня кузова автомобіля обов'язково ретельно обполіскується до повного видалення залишків миючого розчину, потім просушується і провітрюється, не повинна мати сторонніх запахів;

д) дезінфекція внутрішньої поверхні кузова повинна проводитися дезінфікуючим розчином з вмістом активного хлору 250 мг/л, експозиція витримки дезинфікуючого розчину 10 хвилин. По закінченні дезінфекції внутрішня поверхня кузова промивається

водою зі шланга, просушується і провітрюється до повного видалення запаху хлору.

Шланги для миття автомобілів повинні зберігатися у підвішеному стані.

Дезінфекція транспорту проводиться по мірі необхідності, але не рідше 1 разу в 10 днів.

Примітка: витрати дезінфікуючих засобів становить 2,5 гр. речовини на 1 кв. м або 0,5 л робочого розчину на 1 кв. м оброблюваної поверхні. Витрата миючих засобів становить 1 л на 1 кв. м поверхні.

При приготуванні дезінфікуючих розчинів дуже важливо дотримуватися наступних правил:

· Попередньо відміряти або дати необхідну кількість дезинфікуючої речовини в суворій відповідності з робочою концентрацією і кількістю розчину, що готується;

· З метою запобігання зменшення активності дезрозчинів рекомендується готувати робочі розчини безпосередньо перед використанням, незалежно від можливого терміну зберігання невикористаних розчинів;

При користуванні дезінфікуючими речовинами, особливо тими, яким притаманна леткість, приготовані безпосередньо перед застосуванням розчини необхідно тримати в закритих ємностях;
Дезинфікуючі розчини, які розкладаються під дією світла, готують і зберігають у темному скляному посуді або в посуді, захищеному від дії світла.
Забороняється доповнювати ємності з частково використаним розчином.
Посуд після використання розчину перед повторним наповненням необхідно стерилізувати або дезінфікувати (краще термічно) або промити і обробити хімічними дезінфектантами.
Лицо, которое готовит раствор, указывает на емкости название препарата, концентрацию, дату и ставит свою подпись.
В случае применения препаратов, которые быстро теряют активный хлор через неустойчивость (например: гипохлорит натрия, хлорная известь), необходимо перед применением и в процессе использования регулярно определять содержимое активного хлора в растворах и в концентрате с применением лабораторных методов исследований.
Следует стремиться к применению наиболее оптимальных концентраций с точки зрения расходов концентрата и эффективности рабочих растворов.

Дотримання правила щодо постійної, регулярної санітарної обробки транспортних засобів для харчових продуктів, попередить виникнення небажаних ускладнень під час транспортування, а в кінцевому результаті і заощадить кошти.

Інші статті
  • Профілактика грибкових захворювань.
    Профілактика грибкових захворювань.
    Патогенні грибки – постійні супутники людини. Як будь непрошений гість, одного разу укорінена на шкірі або її придатках грибкова інфекція не здає свої позиції без бою. Грибкові інфекції настільки широко поширені, що можна
  • Сучасний вибір дезінфікуючого засобу
    Сучасний вибір дезінфікуючого засобу
    Ідеальних дезінфікуючих засобів не існують. Головне завдання при виборі дезинфікуючого засобу для дезінфекції підібрати найбільш прийнятний препарат в залежності від застосування в кожній конкретній ситуації. Дезінфікуючі засоби д

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner